Prezentare generală


Hârtia foto inkjet este o hârtie specială, proiectată pentru imprimantele inkjet. Hârtia foto inkjet poate fi clasificată în funcţie de tipul de hârtie, stratul care acoperă hârtia şi numărul de straturi, greutatea şi grosimea hârtiei, gradul de alb şi opacitatea hârtiei, luciul hârtiei, rezistenţa la apă şi viteza de uscare. Cele două mari categorii care împart hârtia foto înkjet în două tipuri sunt :

    1. Hârtia profesională resin coated RC este fabricată din hârtie laminată pe ambele feţe cu un polimer care îi oferă impermeabilitate la contactul cu apa şi o rezistenţă în timp ce poate depăşi cu uşurinţă câteva sute de ani. Răşină din siliciu care îi oferă hârtiei proprietatea de a absorbi picăturile de cerneală până la rezoluţia de 9600dpi este aplicată în 3 straturi. Cele trei straturi se aşează pe suprafaţa hârtiei în formă de fagure, reţinând moleculele de cerneală între straturi şi oferindu-i o rezistenţă îndelungată. În cazul printării cu cerneluri pigment fotografiile sunt garantate peste 100 de ani.
    2. Hârtia cast coated CC este fabricată dintr-o hârtie simplă peste care se aplică un strat dintr-o compoziţie de caolin şi alcool polivinilic prin procedeul de calendaring(presare la 25tone/mp şi 60 de grade celsius). Stratul de cast coating are proprietatea de stabiliza picăturile de cerneală până la rezoluţia de 5760dpi aderând pe suprafaţa hârtiei fără a fi absorbite. În cazul cernelurilor pigment rezoluţia de tipărire poate varia între 720 şi 2880 dpi, oferindu-i fotografiei o rezistenţă ce poate varia între 2 şi 5 ani în funcţie de mediul de păstrare. În cazul cernelurilor pe pe bază de apă DYE hârtia cast coated poate fi tipărită la rezoluţia de 5760dpi, dar rezistenţa în timp a fotografiei nu poate depăşi 3 ani, în unele cazuri chiar 3 luni în funcţie de mediul de păstrare.