Pentru realizarea coperţiilor din plexiglas aveţi nevoie de hârtie metalică la rolă, folie transparentă dublu adezivă, plexiglas pentru copertă, plexiglas ajutător de 50 x 305 mm, material pentru copertă, carton mucava, carton mat/lucios, şipcă pentru cotor, adeziv pe bază de aracet, prenadez Bison Kit, întăritor cotor, bandă dublu adezivă.
În exemplul nostru vom pregăti o copertă pentru un album 30×80 deschis. Pentru realizarea acesteia aveţi nevoie de un plexiglas de 305 x 385 mm.
Din rola de hârtie metalică se taie o coală de 329 x 610 mm pe care se printează imaginea ca în figura de mai jos. Imaginea trebuie proiectată cu 5-10 mm mai mare decât dimensiunea plexiglasului(310 x 395 mm).
Din folia transparentă dublu adezivă se taie o coală cu 2-5 mm mai mică decât hârtia metalică(325 x 600 mm). PET-ul de protecţie a foliei transparente dublu adezive este electrostatică şi necesită curăţarea cu o soluţie de geamuri(pe ambele părţi) înainte de a o potrivi pe hârtia metalică.
Se desprinde PET-ul de protecţie de pe folia transparentă dublu adezivă pe o lăţime de 2-3 cm şi se lipeşte manual ca în figura de mai jos. Se introduce printul în laminator(2 cm) şi se desprinde restul de PET protector. Înainte de laminare asiguraţi-vă ca hârtia metalică este perfect curată. Atenţie, laminarea trebuie facută continuu fără oprire şi la presiune maximă. În caz contrar pot apărea bule de aer şi dungi pe print.
Se desprinde al doilea strat de protecţie(folie PET) de pe printul laminat până la marginea imaginii(maxim 2-5 mm peste imagine) şi se lipeşte plexiglasul ajutător manual. Asiguraţi-vă că plexiglasul ajutător este paralel cu imaginea.
Plexiglasul este protejate cu o folie pe ambele părţi. Dezlipiţi folia de protecţie de pe una din feţe şi curăţaţi plexiglasul cu o soluţie de geamuri. Plexiglasul ajutător împreună cu printul laminat se fixează în laminator la presiune maximă. Atenţie, doar plexiglasul va fii introdus în laminator, astfel încât 1 cm să rămână în exteriorul rolelor. Se dezlipeşte restul de PET de protecţie de pe printul laminat. Potriviţi plexiglasul pentru copertă în cantul plexiglasului ajutător. Atenţie, laminarea trebuie facută continuu fără oprire şi la presiune maximă. În caz contrar pot apărea bule de aer şi dungi.
Se taie excesul de print şi se îndepărtează plexiglasul ajutător. Plexiglasul ajutător se foloseşte ulterior la alte coperţi.
Pentru procesul de laminare a plexigls-ului vă rugăm să vizualizaţi filmul de mai jos :
Pe spatele plexiglasului laminat se trasează o linie la o distanţă de 2 cm de marginea interioară. Această linie delimitează zona de lipire a materialului de copertă. Pe faţa materialului de copertă se delimitează cu ajutorul unei benzi de hârtie adezivă, la o distanţă de 2 cm, zona de lipire a plexiglasului, respectiv pe lăţimea de 30,5 cm, lăţimea plexiglasului. Se aplică adeziv Bizon kit pe zonele delimitate şi se lasă 10 minute înainte de lipire. Se fixează plexiglasul în zona delimitată de banda de hârtie şi se presează manual timp de 5 minute.
Se pregăteşte o coală de carton mat/lucios cu 1-2 cm mai mare decât plexiglasul. Se aplică adezivul pe bază de aracet pe spatele plexiglasului şi pe cartonul mat/lucios. Cartonul se fixează până în marginea materialului de copertă. Acest carton se montează pentru a compensa grosimea materialului de copertă. Se îndepărtează excesul de carton.
Se taie o coală de carton mucava la dimensiunea plexiglasului. Pe spatele materialului de copertă se trasează zonele flexibile ale coperţii, grosimea cotorului şi zona de lipire a cartonului mucava.
Se aplică adezivul pe bază de aracet pe cartonul mucava, respectiv pe materialul de copertă. Asiguraţi-vă că adezivul nu ajunge în afara zonei delimitate. Cartonul mucava se lipeşte în zona delimitată.
Se lipeşte banda dublu adezivă de 2 cm ca în figura de mai jos. Colţurile materialului de copertă se taie la 45 de grade. Marginile materialului de copertă se lipesc de banda dublu adezivă.
Se decupează câteva fâşii de 4-5 mm din cartonul mucava şi se despică ca în figura de mai jos. Pe şipca semirotundă se trasează zona de lipire a cartonului mucava. Adezivul Bizon kit se aplică pe cele două suprafeţe ce urmează a fii lipite. Se lasă 5 minute înainte de lipire şi se presează manual 5 minute după lipire.
Din materialul de copertă se taie două fâşii care să acopere canturile şipcii de cotor. Se aplică adeziv Bizon Kit pe ambele suprafeţe ce urmează a fii lipite. Se lasă 5 minute înainte de lipire şi se presează manual 5 minute după lipire.
Se aplică adeziv Bizon kit pe şipca de cotor şi pe materialul de copertă în zona cotorului, ca în figura de mai jos. Se lasă 5 minute înainte de lipire şi se presează manual 5 minute după lipire.
Se lipeşte întăritorul de cotor ca în figura de mai jos.
Se pregăteşte o coală de carton mat/lucios cu 1-2 cm mai mare decât plexiglasul. Acest carton se montează pentru a acoperii întăritorul de cotor în zona vizibilă. Se aplică adezivul pe bază de aracet pe spatele plexiglasului şi pe cartonului mat/lucios. Cartonul se fixează până în marginea flexibilă a materialului de copertă. Se îndepărtează excesul de carton.
La final coperta se pune la presă pentru sudarea cartonului mucava şi a celor două cartoane mat/lucios. Înainte de presare puneţi în presă(sub copertă) două bucăţi de pal şi o coală de pvc dublu adeziv de 1mm tăiate la dimensiunea plexiglasului.
Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați sau să consultaţi magazinul nostru virtual.